Gott till påsk :)

SMÅTT&GOTT: Den syrisk ortodoxa påsken faller samtidigt som den svenska vart fjärde år. I år firar vi alltså påsk under samma datum. Dock har jag förstått att svenskar firar påskafton, och inte påskdagen. (Det verkar som att man i Sverige har bråttom med att öppna paket och äta gott under högtider, haha!) I vilket fall, har jag bakat klart nu. Här nedan har ni bilder och recept på lite påsk mums jag tänkte bjuda på i morgon. ;)

Mandeltårta
(Gör gärna en större sats, eftersom kakan blir tunn.)

Du behöver:
1½ dl (100 g) malen sötmandel
3 äggvitor
1 dl socker

Garnering:
3 äggulor
0,75 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g margarin
25 g mandelspån

Gör såhär:
Smörj och bröa en form, och sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, och blanda ner mandeln och sockret. Bred ut i formen och grädda i nedre falsetten, ca. 25 min. Stjälp sedan upp kakan och låt den kallna. Samtidigt kan du blanda alla ingredienser (förutom mandel) i kastrull. Låt sjuda under kraftig omrörning, tills den tjocknar. Låt krämen svalna något, och häll sedan över kakan. Garnera med mandeln (rosta gärna!).



Kokospyramider
(Blev inte riktigt som tänkt...)

Du behöver:
1,70 dl vatten
5½ dl socker
2½ dl kokosflingor
1 msk vispgrädde
gul karamellfärg
mörk blockchoklad

Gör såhär:
Häll vattnet i kastrull och tillsätt sockret. Värm på låg temperatur under omrörning, tills sockret löst sig. Småkoka utan att röra om tills baktermometern visar 119 grader (här tror jag det gick snett för min del...). Lyft bort kastrullen och rör ner kokos och grädde. Fortsätt röra i 5-10 min, tills smeten är ogenomskinlig. Rör ner några droppar karamellfärg och låt svalna. Sedan ska man egentligen forma ca. 12 st pyramider på ett bakpapper och låta dem stelna. Till sist smälter man 50-100 g choklad och doppar pyramidernas bottnar, för att sedan låta dem stelna.



Blondies
(Det här är en make-over av Brownies - här lite tillspetsad.)

Du behöver:
125 g margarin
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad under omrörning. Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl samt bakpulver. Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen. Till sist kan du antingen grädda på en liten långpanna, eller hälla i stora former. Sedan gräddar man mitt i ugnen ca. 20 min. (Jag smälte även 50 g vit blockchoklad och toppade med strössel i ett kors.)





Weinerbröd
(Det här kan man väl kalla en genväg till orginalet.)

Du behöver:
smördegsplattor

2 msk vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

ägg
pärlsocker
blockchoklad

Gör såhär:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och de övriga ingredienserna (utom vaniljsockret). Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den kallna, och tillsätt vanilnsockret efteråt.

Vik in kanterna på plattorna och sätt dem på en plåt med bakpapper. Sätt ugnen på 250 grader, och pensla sedan plattorna med ägg. Klicka med vaniljkräm och toppa med pärlsockret. Grädda sedan mitt i ugnen ca. 7-10 min. Glasera sedan med smält choklad!


Potatisfocaccia
(Ett recept som påminner om burek faktiskt!)

Du behöver:
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
½ msk salt
½ dl olivolja
12-13 dl vetemjöl

Fyllning:
10 små färskpotatisar
2 msk olivolja
1 tsk timjan
1 rödlök
100 g fetaost

Gör såhär:
Börja med att förbereda fyllningen. Borsta potatisen och koka den nästan mjuk. Skär potatisen i halvor och låt dem marinera i en blandning av olivolja och timjan. Skala och skär sedan rödlöken i klyftor, och fetaosten i kuber.

Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, olivolja och mjöl och arbeta ihop till en deg (den ska vara lite kladdig). Låt degen jäsa övertäckt ca. 40 min.

Sätt ugnen på 225 grader och  smörj en långpanna med lite olivolja. Häll ut degen och tryck ut den i kanterna. Tryck i potatis, rödlök och fetaost. Ringla över med lite olja och timjan (torr eller färsk), om du vill. Grädda focaccian mitt i ugnen ca. 25 min.





Glad påsk, kära läsare!


Kommentarer
Postat av: Ziibooo

Du bakar bara :)

2010-04-03 @ 20:07:11
Postat av: Elizabet

Lagade mat också, haha! Jag höll på i 7 timmar säger min mamma. =O Min rygg är förstörd!

2010-04-03 @ 20:50:38
URL: http://elizabets.blogg.se/
Postat av: Ziibooo

Nej nej din rygg är inte förstörd:P. Är du tokig i 7 timmar? Hur fan orkade du? O my goood du är störd, l¨åt mig inte börja svära nu hehehe

Ta hand om dig faaan

2010-04-04 @ 12:47:46
Postat av: Elizabet

Haha, nej snälla börja inte med din svordomar du! =) Alltid så under högtider, vad ska man göra. Man känner inte värken tills man stannar till eller sätter sig. Därför om jag ska äta nåt måste jag göra det samtidigt haha!

2010-04-05 @ 00:00:00
URL: http://elizabets.blogg.se/
Postat av: Sara

Gud så gott =)

2010-04-05 @ 00:05:58
URL: http://saransara.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0