Päronkaka med mandel :)
Du behöver:
100 g margarin
2 st ägg
3 dl socker
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ dl mjölk
2 st päron
1½ dl malen mandel
(Jag hade inga konserverade päron hemma, och de färska var rätt hårda så jag kokade dem några minuter med lite socker i.)
Gör såhär:
Smält smöret och låt svalna en stund. Sätt ugnen på 175 grader, och smöra samt bröa en form. Vispar ihop ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och häll i växelvis med vätskorna. Häll i mandeln och vispa ihop till en fin smet. Skär päronen i smala skivor och lägg på en del i formen. Sedan kan du hälla lite av smeten. Repetera ungefär 2-3 gånger. Sätt formen i den nedre falsetten och låt grädda ca. 40-60 min (beroende på form).
Krya på dig, Becks!
Spinnin' in my mind - nr. 14 :)
MUSIK: En av mina favorit artister, Justin Timberlake, har på senaste tiden blivit en framgångsrik musikproducent. Esmée Denters, från Nederländerna, upptäcktes via YouTube några år tillbaka. Hon signades med Timberlakes skivbolag, Tennman Records år 2008. För er som var på FutureSex/LoveSound konserten i Stockholm kanske inte vet att hon var ett av förbanden. Förra året släppte hon ut ett eget helskönt album, kallat "Outta Here". Ett av de bästa spåren är "Love Dealer", som jag tidigare röstade till hennes nästa singel på hennes hemsida. Uppenbarligen så vann den, eftersom på onsdag släpps videon ut -> http://esmeeworld.com/lovedealer.html! ;)
Joel Kinnaman 4 MQ = olycksrisk!
Det här är fotot med ett stort D!
Vem visste att strippdans ger sådan tränningsvärk? :)
Dancing Queen @ Skeppargatan 28/Stockholm
Strawlicious :)
MODE: Jag vet inte om jag var ensam om det, men min mamma brukade alltid ta på mig stråhattar när jag var liten. Om jag minns rätt så gillade jag faktiskt dem, tills jag blev typ 5-6 år. Sedan dess har jag väl ägt någon somrig stråväska, men fram tills nyligen har jag inte varit direkt förtjust i "strå-stilen". Det går att finna snygga accessoarer i stråmaterial nu för tiden, och nånting ska väl inhandlas för min del. ;)
Titta - till och med Louboutin straws it out!
Hur skaffar man motivation?
(En låt som jag börjat lyssna på mer sedan gårdagens film!)
"Dear John" :)
(Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EH7Bv0Jg1W8)
Spinnin' in my mind - nr. 13 :)
MUSIK: När Flo Rida kom ut med "Low" tyckte jag att den var en aning jobbig. Så småningom gjorde han låtar som man faktiskt inte tröttnade på efter typ två spelningar. Hans bästa tror jag nog är denna (hittills):
Flo Rida ft. Ne-Yo - Be On You
Ne-Yo är ju i och för sig en R'n'B sångare, vars röst jag älskar. Dessutom har Stargate haft sin fot i detta projekt, vilka jag även gillar. Detta är minst sagt, en skön kombo! ;)
Sverige = Svea Hundrike?
När ändå Sverige är sekulariserat, och samtidigt "hundkärt" - varför inte göra om flaggan när detta inte längre räknas som ett kristet land? Låter logiskt i mina öron i alla fall...
Resumé: GB:s nya glassar :)
SMÅTT&GOTT: Glass är gott i alla väder, men speciellt när det börjar bli fint väder ute. Jag tror min all-time favorit pinnglass är Piggelin, den tröttnar jag aldrig på! Hittills har jag hunnit smaka 3 nya glassar, och det här är vad jag tycker...
Ben & Jerry's - Peanut Butter Cookie Dough
- Först och främst behöver du dricka massvis med vatten om du ska försöka ge dig an denna glass. Den är sååå mycket! Inuti har vi tung vaniljglass med kakbitar i och jordnötssmör. Utanpå har vi en mörk choklad, samt med chokladbitar. Vanligtvis gillar jag både vanilj, choklad, jordnötsmör och kakbitar. MEN allt detta på samma pinne var inte lätt att få njutning av. Både mörk choklad och jordnötssmör kan ge en torr tunga, jag blev besviken på kombinationen!
Magnum - Gold?!
- När jag först öppnade förpackningen blev jag förvånad av färgen på glassen. Den såg inte ut som guld, utan snarare som möglad choklad, haha. Samtidigt brukar Magnum inte misslyckas med sina glassar, så det var klart att den skulle få en chans. Den var faktiskt helt okej, havssalt i kombination med choklad börjar bli en trend. Tror att det hjälper mot för mycket sött. Vilket det kan bli med kolasås speciellt, men inte i denna glass!
Solero - Pineapple
- Den här ger verkligen soliga känslor. Det är en isglass med fruktbitar i, som endast ger 60 kalorier. Jag fick inte sådär jätte typiskt ananas eftersmak, men fräsch var den!
Alla nya glassar lockar inte lika mycket, men Crazy Gum samt Cornetto Freestyle Bröllopsstrut ska jag nog smaka!
Glasskartan från 1988, året jag föddes! ;)
<3 Nostalgisk GB-gubbe!
"The Blind Side" :)
(Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5hn5-pxWM6k)
Vet inte när den har biopremiär i Sverige, men när den har det SE DEN!
Beautiful Dirty Rich :)
Spinnin' in my mind - nr. 12 :)
Timbaland ft. Daughtry - Long Way Down
Visst har den en skön beat? Pop/Rock/HipHop flavour typ.
Nilson - sommarutbud :)
P.S. Älskar de med kilklack!
"Planet 51" :)
(Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Wnsp93jIEIA)
Lasagne à la taco :)
Du behöver:
500 g köttfärs
lasagneplattor
1 påse tacokrydda
400 g krossade tomater
1 lök
salt
smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
3 dl riven ost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader, och smöra en plåt. Hacka lök, och fräs med köttfärsen. Häll i tomaterna, lite vatten, kryssmixen och eventuellt salt. Låt puttra, medan du förbereder ostsåsen. Smält smöret, häll i mjöl och vispa. Häll sedan i mjölken och 2 dl av osten. Låt koka tills osten har smält, men vispa konstant!
Häll hälften av såsen i plåten, och lägg på lasagneplattor samt varva med färsen i tre lager. Toppa sedan med plattor och resten av såsen. Sätt i ugnen, tills lasagnen får en fin färg. Lägg sedan på resten av osten och täck med folie. Låt stå i ugnen ca. 40 min.
Roast på Berns :)
(Björns roast var troligtvis den mest klockrena!)
Berg- och dalbana? :D
LIVET: Det kan vara så härligt att gå runt i området där jag bor. I denna miljö kan man stöta på asroliga människor, tillfällen eller bara "olyckor", haha. Häromdan när jag var ute och gick fick jag syn på en typ hemmagjord berg- och dalbana *LoL*. Nån hade satt upp en stol i ett träd, men vet inte riktigt vad tanken var. Att sväva i luften...? Det kanske jag som är lättroad, men måste säga att vissa människor är sköna. ;)
Den bjuder jag på, haha. Ha det, ciao!
Cleaning out my closet :)
Är någon där ute i behov av en assnygg festklänning, eller en fräsch cykel? I sådana fall kan ni klicka på dessa länkar -> Klänning / Mountainbike
Internet var väl inte riktigt bara en fluga...?
Har även du "Våra Bästa År" feber? :)
Spinnin' in my mind - nr. 11 :)
MUSIK: När jag var på Jason Mraz konsert '08, var Ingrid Michaelson förband åt honom. Då hade jag inte riktigt hunnit sätta mig in i hennes musik ännu. Häromdan, när jag såg ett avsnitt av Grey's Anatomy, hörde jag en låt som jag tyckte att jag kände igen. Visst var det "The Way I Am"! Sedan den dagen har jag inte kunnat sluta lyssna på låten. Hennes röst är så skön, och melodin så simpel och lugnande. Men framför allt är det texten som jag bara fallit för. Låten är väldigt kort, och texten förklarar kärlek på ett underbart sätt!
I'd buy you Rogaine when you start losing all your hair
...
And you take me the way I am
Ingrid Michaelson - The Way I Am
"My Name is Khan" :)
FILM: Jag älskar indiska filmer, och trots att detta inte var den typiska indiska kärlekshistorian så var denna film underbar. Huvudrollen spelas av Shahrukh Khan, som är en indisk skådespelare jag diggar som fan. Filmen handlar om en muslimsk kille med Aspbergers, och hans resa till USA. Khan gör rollen så himla bra! Denna gång är det inte bra empati han delger, utan han för sin roll som hjärnskadad jäkligt bra. Filmen belyser även religion på ett mycket intressant sätt, speciellt kring konsekvenserna av D-dagen 11/9. Den viktigaste innebörden är att det endast finns två sorters människor - bra eller dåliga. Det tycker jag är ett mycket bra budskap! ;)
(Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=_uNDm6YfN2k)
Gott till påsk :)
SMÅTT&GOTT: Den syrisk ortodoxa påsken faller samtidigt som den svenska vart fjärde år. I år firar vi alltså påsk under samma datum. Dock har jag förstått att svenskar firar påskafton, och inte påskdagen. (Det verkar som att man i Sverige har bråttom med att öppna paket och äta gott under högtider, haha!) I vilket fall, har jag bakat klart nu. Här nedan har ni bilder och recept på lite påsk mums jag tänkte bjuda på i morgon. ;)
Mandeltårta
(Gör gärna en större sats, eftersom kakan blir tunn.)
Du behöver:
1½ dl (100 g) malen sötmandel
3 äggvitor
1 dl socker
Garnering:
3 äggulor
0,75 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g margarin
25 g mandelspån
Gör såhär:
Smörj och bröa en form, och sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum, och blanda ner mandeln och sockret. Bred ut i formen och grädda i nedre falsetten, ca. 25 min. Stjälp sedan upp kakan och låt den kallna. Samtidigt kan du blanda alla ingredienser (förutom mandel) i kastrull. Låt sjuda under kraftig omrörning, tills den tjocknar. Låt krämen svalna något, och häll sedan över kakan. Garnera med mandeln (rosta gärna!).
Kokospyramider
(Blev inte riktigt som tänkt...)
Du behöver:
1,70 dl vatten
5½ dl socker
2½ dl kokosflingor
1 msk vispgrädde
gul karamellfärg
mörk blockchoklad
Gör såhär:
Häll vattnet i kastrull och tillsätt sockret. Värm på låg temperatur under omrörning, tills sockret löst sig. Småkoka utan att röra om tills baktermometern visar 119 grader (här tror jag det gick snett för min del...). Lyft bort kastrullen och rör ner kokos och grädde. Fortsätt röra i 5-10 min, tills smeten är ogenomskinlig. Rör ner några droppar karamellfärg och låt svalna. Sedan ska man egentligen forma ca. 12 st pyramider på ett bakpapper och låta dem stelna. Till sist smälter man 50-100 g choklad och doppar pyramidernas bottnar, för att sedan låta dem stelna.
Blondies
(Det här är en make-over av Brownies - här lite tillspetsad.)
Du behöver:
125 g margarin
200 g vit choklad
4 ägg
3 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad under omrörning. Vispa ägg och socker och blanda ner mjöl samt bakpulver. Rör ner den smälta chokladsmeten i äggblandningen. Till sist kan du antingen grädda på en liten långpanna, eller hälla i stora former. Sedan gräddar man mitt i ugnen ca. 20 min. (Jag smälte även 50 g vit blockchoklad och toppade med strössel i ett kors.)
Weinerbröd
(Det här kan man väl kalla en genväg till orginalet.)
Du behöver:
smördegsplattor
2 msk vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ägg
pärlsocker
blockchoklad
Gör såhär:
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och de övriga ingredienserna (utom vaniljsockret). Sjud krämen tjock under omrörning. Låt den kallna, och tillsätt vanilnsockret efteråt.
Vik in kanterna på plattorna och sätt dem på en plåt med bakpapper. Sätt ugnen på 250 grader, och pensla sedan plattorna med ägg. Klicka med vaniljkräm och toppa med pärlsockret. Grädda sedan mitt i ugnen ca. 7-10 min. Glasera sedan med smält choklad!
Potatisfocaccia
(Ett recept som påminner om burek faktiskt!)
Du behöver:
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
½ msk salt
½ dl olivolja
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
10 små färskpotatisar
2 msk olivolja
1 tsk timjan
1 rödlök
100 g fetaost
Gör såhär:
Börja med att förbereda fyllningen. Borsta potatisen och koka den nästan mjuk. Skär potatisen i halvor och låt dem marinera i en blandning av olivolja och timjan. Skala och skär sedan rödlöken i klyftor, och fetaosten i kuber.
Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, olivolja och mjöl och arbeta ihop till en deg (den ska vara lite kladdig). Låt degen jäsa övertäckt ca. 40 min.
Sätt ugnen på 225 grader och smörj en långpanna med lite olivolja. Häll ut degen och tryck ut den i kanterna. Tryck i potatis, rödlök och fetaost. Ringla över med lite olja och timjan (torr eller färsk), om du vill. Grädda focaccian mitt i ugnen ca. 25 min.
Glad påsk, kära läsare!
"The Passion of the Christ" (!)
(Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=rd-GXzReZuc)
När 5-åringar inte bara är påskkärringar
LIVET: Under skärtorsdagen, som idag, brukar man se små flickor och pojkar i sjalar klä ut sig till söta fräkniga påskkärringar. Sedan finns det små flickor, som knappt når upp till mina knän och har på sig sjal konstant. Det krossar mitt hjärta att se så pass små barn dölja sitt vackra hår i sjal. Är en tjej ungefär över 15 år kan jag tänka mig att hon fattat det beslutet själv. Men när jag ser typ 5-åringar täckta i sjal är jag 99% säker att det inte var hennes initiativ. Jag menar det är ju bedårande när små barn klär ut sig själva, för att de själva finner det roligt. Däremot när barnen är så små kan jag inte föreställa mig att de finner det kul att vakna varje morgon och täcka sig själva. Ett görande är beroende av sitt syfte - när det inte finns en meningsfull orsak för barnet slutar det vara gulligt!